Események

"Ismerd meg határaid" 3. túra

Felkerestük a kunpusztai Református Templomot, ahol hallhattunk sok újat és érdekeset a jászkun önmegváltás (redempció), valamint Kunkerekegyháza, és a templom történetéről. Megemlékeztünk a kunpusztai külterületi iskolákról és az ott tanítókról. A hercegegyházi templom helyén állított keresztet szalaggal jelöltük, és a Himnusz hangjai mellett, égő mécsessel emlékeztünk.

Megálltunk Tóth Pál pusztabíró tanyájánál. Érintettük az 1740-es határok törés-pontjait. Felkutattuk a Kerekegyháza – Kunadacs - Kunbaracs hármashatárt jelölő ha-tárkövet.

Bejártuk a volt kunpusztai szikes tavak medrét.  Érintettük a betyárgyülekező egykori Cserepes csárda helyét, majd megpihenünk a Nagy tanyán. Igyekeztünk érdekes információkat közölni a határszakaszról, a korabeli tóvidékről, az ottani életről, a pusztabírói tevékenységről, a "híres" Cserepes csárdáról. A Nagy tanyán élvezhetjük a falusi vendéglátást, a "mai csárdában" különleges lángoskóstoló várta a megfáradt, 6,8 kilométert megtett túrázókat. Ajánlott kapcsolódó olvasnivaló: Gárdonyi Géza: A lámpás.

 

 

< vissza